Pengorbanan Cinta Seorang Isteri

dalam Blog oleh

Pengorbanan Cinta Seorang Isteri1

Percintaan antara suami isteri memanglah indah belaka, tapi adakalanya gelombang rintangan akan menjadi batu pengukur sejauh mana kesetiaannya. Untuk menempuh dunia percintaan memerlukan begitu banyak pengorbanan. Bila cinta itu sendiri didustai, mampulah badai gelora diharungi? Terimalah setulus hati, janji yang telah termeterai moga-moga cinta kita kekal ke hujung usia di dunia ini dan di akhirat nanti.

Jom baca kisah sedih pengorbanan seorang isteri yang patut dijadikan teladan bagi kita semua. Kerana cinta itu adalah Cinta Paling Agung.


Pada suatu malam ketika pulang ke rumah sewaktu isteri saya sedang menyediakan makan malam, dengan lembut saya memegang tangannya dan berkata “Saya mahu bercerai.” Kata-kata saya tidak sedikitpun menganggu emosi isteri saya ketika itu, sebaliknya dengan lembut dia bertanya kepada saya “mengapa”. Saya cuba mengelak soalan darinya dan itu telah menyebabkan dia marah dan serentak dengan itu dia melempar penyepit makanan dan menjerit “awak bukan seorang lelaki!". Selepas insiden itu, sepanjang malam kami tidak bercakap antara satu sama lain. Dia hanya menangis. Saya tahu dia mahukan penjelasan mengapa semua ini berlaku dalam perkahwinan kami. Saya pula tidak memberikan jawapan yang memuaskan hatinya. Hati saya kini hanya untuk Jane, saya sudah tidak mengasihi isteri saya lagi, saya hanya kasihankan dia! Dengan rasa bersalah, saya telah merangka satu perjanjian perceraian yang menyatakan bahawa dia boleh menjaga rumah, kereta dan mendapat 30% daripada saham syarikat saya. Dia hanya menjeling dan mengoyakkan perjanjian tersebut. Wanita yang telah menghabiskan sepuluh tahun hidup dengan saya, kini telah menjadi orang asing.

Saya kasihan kepada masa yang telah dia sia-siakan terhadap saya, sumber dan tenaganya...Tetapi saya tidak  boleh menarik balik kata-kata saya.  Dan...seperti yang  saya jangkakan..akhirnya dia menangis dengan kuat di  depan saya. Akhirnya dia faham penceraian ini akan  menjadi kenyataan. Hari berikutnya saya tiba di rumah lewat dari kebiasaan  dan melihat dia sedang menulis sesuatu di meja. Saya  terus naik ke atas untuk tidur tanpa menghiraukan makan  malam. Keesokan paginya, dia telah memberitahu syarat-syarat  perceraian yang ditulisnya. Dia tidak mahu apa-apa  daripada saya, tetapi meminta untuk kami terus menjalani  kehidupan seperti biasa sementara waktu kerana anak- anak kami bakal menghadapi peperiksaan sebulan sahaja  lagi dan dia tidak mahu penceraian kami mengganggu  pelajaran anak-anak. Dia juga telah meminta saya untuk ingat kembali  kenangan kami bersama pada hari pertama perkahwinan  dalam tempoh sebulan. Dia juga telah meminta saya  untuk membawanya keluar dari bilik dengan cara  mendukungnya setiap hari selama sebulan. Saya tidak  merasakan permintaanya itu gila, tetapi menganggap dia  melakukan itu kerana mahu menjadikan hari-hari terakhir  kami sebagai suami isteri sebagai kenangan paling indah  dalam hidupnya. Saya menerima permintaan aneh  tersebut.

Pada mulanya kami berdua agak kekok apabila saya mendukung dia keluar dari bilik tidur pada hari pertama  selepas penjanjian dimerterai namun anak kami nampak  gembira dan bertepuk tangan sambil berkata "Daddy  pegang tangan Mommy". Kata-kata tersebut menjentik  hati saya. Isteri mengajak saya ke ruang tamu dan menutup pintu.  Dia menutup matanya dengan lembut dan berkata,  “jangan beritahu anak kita mengenai perceraian”. Saya  mengangguk faham dan menurunkan dia dari dokongan di  muka pintu. Pada hari kedua, kami tidak kekok lagi seperti hari  sebelumnya. Dia bersandar di dada saya, dan saya boleh  bau haruman baju yang dipakainya. Ketika itu saya mula  sedar bahawa saya belum betul-betul mengenali wanita di  hadapan saya ini. Ya, dia tidak semuda dahulu. Terdapat  kedutan halus di wajah dan rambutnya juga telah beruban!  Terdetik di hati saya, perkahwinan kami telah meragut  masa yang dikorbankannya. Selama satu minit saya  tertanya-tanya...apa yang saya telah lakukan kepadanya. Pada hari yang keempat, ketika saya mendukung isteri  saya, tiba-tiba saya dapat merasakan keintiman kami  kembali. Dialah wanita yang telah mengorbankan sepuluh  tahun hidupnya kepada saya.  Hari kelima dan keenam, saya menyedari kami semakin  serasi. Semakin hari semakin mudah untuk saya  menjalankan permintaan yang diminta isteri tempoh hari.

Tetapi saya tiba-tiba tersedar isteri saya kini semakin  kurus. Pada suatu pagi, saya benar-benar terpukul apabila  memikirkan tentang kesakitan yang telah disimpan isteri  saya. Betapa selama ini dia menyimpan segala kesakitan  yang telah saya lakukan terhadapnya. Saya menyentuh  lembut kepalanya...Anak kami pula tiba-tiba muncul ketika  itu dan mengingatkan “Ayah, sudah tiba masanya untuk  membawa ibu keluar!"  Mungkin baginya, melihat bapanya  membawa ibunya keluar telah menjadi rutin yang penting  setiap pagi.  Isteri saya memberi isyarat kepada anak kami untuk  datang lebih dekat, dan memeluknya erat. Saya  memalingkan muka saya kerana takut berubah fikiran.  Saya merangkul isteri dalam dukungan saya dan dan  tangannya secara semulajadi melingkari leher saya. Saya  memegang erat tubuhnya, sama seperti pada hari  pertama perkahwinan kami. Pada hari terakhir, ketika saya mendakap isteri saya, saya  merasakan kaki amat berat untuk melangkah. Saya mula  terfikir apa kesilapan yang telah saya lakukan. Saya  meluru ke tempat Jane, menuju ke tingkat atas dan  berkata, "Saya minta maaf, Jane, tetapi saya tidak boleh  menceraikan isteri saya,”. Semuanya sudah jelas kini. Saya yang telah bawa isteri  ke rumah kami pada hari perkahwinan dahulu dan pernah  berjanji  "hanya kematian yang boleh memisahkan kita".

Mengingatkan itu, dalam perjalanan pulang saya telah  membeli sejambak bunga untuk isteri saya dan  apabila  jurujual bertanya apa yang perlu ditulis pada pada kad,  saya tersenyum dan berkata, "Saya akan dukung awak  keluar dari bilik setiap pagi sehingga kematian  memisahkan kita,”.   Apabila tiba di rumah bersama jambangan bunga ditangan  dan senyuman di wajah, saya pergi bertemu  isteri...Namun, isteri saya telah meninggal dunia dalam  tidurnya semasa saya keluar dari rumah! Barulah saya  sedar dia selama ini bertarung nyawa melawan kanser,   tetapi saya tidak menyedari penderitaan dilaluinya kerana  terlalu sibuk dengan Jane. Dia sudah tahu dia akan mati tidak lama lagi, dan dia tidak  mahu anak kami menyimpan persepsi negatif terhadap  saya sekiranya bersetuju untuk bercerai pada bulan lalu.  Di mata anak kami sekarang, sekurang-kurangnya, saya  masih dilihat sebagai suami yang penyayang. Saya  mendukung isteri saya keluar dari bilik buat kali terakhir...

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com

6 Comments

 1. I’m doing an internship online slot machine techniques A one-page OPM summary of the incident says Alexis was accused of deflating a man’s tires in a tit-for-tat parking dispute and makes no mention of the fact that he shot out the man’s tires with a firearm, the Navy said, drawing a distinction between the Seattle police report and the OPM report.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Terbaru dari

MONOLOG HATI : #0005

“Ilaahi lastu lilfirdausi ahla walaa aqwaa ‘alannaaril jahimi fahabli taubatan waghfir dzunuubi
Placeholder

MONOLOG HATI : #0003

“Hanya manusia yg bodoh that keep downgrading someone who try to change
Placeholder

MONOLOG HATI : #0002

“Aku tahu engkau sebenarnya tahu tapi kau memilih seolah kau tak tahu”
Kembali Ke Atas