Floria Putrajaya 2013

dalam Sponsored Post oleh

FLORIA PUTRAJAYA 2013Ini merupakan satu berita baik kepada pencinta flora dan fauna seluruh negara kerana tidak lama lagi satu festival iaitu Floria Putrajaya 2013 bakal berlangsung selama 9 hari berturut-turut. Pastinya penggemar alam semulajadi flora tidak akan ketinggalan untuk menghadiri festival ini tidak lama lagi. Festival Bunga dan Taman Putrajaya 2013 atau Floria Putrajaya 2013 akan diadakan mulai 22 Jun hingga 30 Jun 2013 di Pesisiran Tasik, Presint 2, Putrajaya.

Untuk pengetahuan semua, Floria Putrajaya 2013 ini merupakan festival kali ke-enam yang mempamerkan bunga-bungaan dan seni tanaman bertaraf antarabangsa. Pada tahun ini tema Khazanah Tropika (Tropical Treasure) dipilih dan Bunga Orkid bakal dihiasi dengan lebih dari 5,000 Orkid pelbagai spesies dan juga lebih 200 spesies kultivar dan hybird pokok bunga Orkid yang jarang dapat kita lihat. Wahhh apa lagi, inilah masanya untuk penggemar bunga Orkid melihat sendiri spesies bunga yang cantik ini.

Menurut Y.Bhg. Dato’ Seri Haji Ahmad Phesal bin Haji Talib (Dato Bandar Kuala Lumpur) berkata dalam majlis soft-launching baru-baru ini :-

Penganjuran Floria Putrajaya setiap tahun ini cukup “Significiant” kerana ia bertetapan dengan matlamat perancangan dan pembangunan Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan ini sebagai “Intelegent garden city” yang menggabungkan elemen moden dan alam semulajadi serta dihiasi dengan kepelbagaian flora yang berwarna-warni yang terdapat di negara ini.

Jika anda nak tahu juga, Floria Putrajaya 2013 akan disertai seramai 23 peserta antarabangsa dari 18 buah negara yang terdiri daripada pereka taman (garden designers), penggubah bunga (florist) dan Persatuan Orkid Antarabangsa (International Orchid Society/Association). Wah.. boleh juga aku belajar sesuatu masa festival ni nanti.. mula minat untuk membela bunga Orkid semakin membuak-buak dalam fikiran aku.. Disini nanti para pelawat dapat melihat, mempelajari dan mengamalkan teknik-teknik perkebunan, penanaman dan penjagaan tanaman bunga dan hiasan yang betul.

Masa festival ni nanti pelawat dapat melihat sendiri pameran taman dalaman (indoor garden displays), taman luaran (outdoor garden displays) dan taman orkid (indoor orchid garden displays) dari Afrika Selatan, Australia, Chile, China, Filipina, Hong Kong, Itali, Jepun, Jerman, Kanada, Korea, Myanmar, New Zealand, Singapura, Taiwan, Thailand, United Kingdom dan Vietnam.

Merarik bukan? jadi pastikan anda hadir Floria Putrajaya 2013 ini tidak lama lagi.. Masuk percuma tuh.. selain dari pameran bunga Orkid, festival ini juga menyediakan Bazar Jualan Bunga, Laman Seni, Jualan Kraf dan Cenderamata, bengkel perkebunan, demonstrasi gubahan bunga, hiburan dan banyak lagi aktiviti menarik. Untuk info lanjut sila rujuk dibawah atau ke laman sesawang berikut :- http://www.ppj.gov.my/putrajayafloria/

Putrajaya Flower & Garden Festival 2013
Date: 22-30 June 2013
Venue: Waterfront, Precinct 2, Putrajaya
Theme: Orchid – Tropical Treasure

Opening Hours:
9.00 a.m – 10.00 pm (Mon – Thurs)
9.00 a.m- 12.00 midnight (Fri – Sun)

Masuk PERCUMA

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Terbaru dari

Cuti-cuti tanpa Stress!

Bercuti memang satu pekara yang sangat menghiburkan. Lebih menarik bila dapat menjejaki
Kembali Ke Atas