Claim Blog Anda Di Nuffnangx Kurang Dari 5 Minit

dalam Uncategorized oleh

Sudahkah korang semua claim blog korang di Nuffnangx? kalau belum boleh la cuba dan lakukannya sekarang juga. Tak susah pun, kurang dari 5 minit dah siap.. sebelum tu kepada sesiapa yang masih tertanya-tanya apakah itu NuffnangX boleh usha video kat bawah ni.

Kenapa sebabnya korang kena claim blog korang kat Nuffnangx? sebenarnya sebagai tanda yang itu adalah blog korang sendiri. Selain tu tujuan claim blog sendiri supaya korang senang uruskan komen di bahagian NuffnangX Conversations dan mendapatkan update terkini dari mereka. Cara untuk claim blog ni senang je cuma letakkan kod khas yang diberikan dan verify blog masing-masing. Okey kat bawah ni ada cara-cara untuk korang claim blog korang..

Pertama sekali pastikan korang dah daftar akaun di Nuffnangx.com kalau masih belum daftar boleh lakukan sekarang. Untuk pengetahuan Nuffnangx menyediakan perkhidmatan sign in via Facebook yang lebih mudah, cepat dan pantas.. so just klik Sign In With Facebook.

Kemudian lepas dah sign in, pergi ke drop down link profile seperti gambar kat atas tu. Cari link Claim your blog dan tekan.

Sebelum itu korang akan diterangkan serba sedikit pasal Claim blog ni.. so kalau dah faham tujuan sebenar boleh klik button Claim your blog now tu..

Kemudian ikut 4 step mudah. Pertama masukkan mana blog yang korang nak claim. Pastikan blog itu blog korang sendiri ye.. kalau tak sistem Nuffnangx tak layan sebab nanti kita kena letak code unik dalam blog kita tu.. so masukkan link blog kemudian klik butang Find my blog. Lepas tu sistem akan paparkan blog yang korang nak claim tu dan klik lah butang CLAIM

Step kedua pula, korang boleh pilih samada nak verify blog dan kemudia integrate Nuffnangx Conversation atau hanya nak verify blog sahaja. Bagi aku, aku sarankan korang semua pilih verify blog dan integrate sekali dengan Nuffnangx Conversation.

Step seterusnya,.. copy kod kemudian masukkan dalam blog. Bagi pengguna Blogspot boleh belajar disini http://www.nuffnangx.com/blogmanager/instructions/blogger, pengguna WordPress boleh tengok kat sini http://www.nuffnangx.com/blogmanager/instructions/wordpress dan pengguna Tumblr http://www.nuffnangx.com/blogmanager/instructions/tumblr.

Dan terakhir, lepas dah paste kod yang diberikan tu dalam blog, korang klik button Click here to verify my code. So lepas klik button tu, crawl Nuffnangx akan pergi melawat blog korang dan sekiranya berjaya mesej Verification successful akan keluar. Kalau tak berjaya maknanya adalah silap kat mana-mana tu.. sebarang masalah boleh terus contact diorang dengan menghantar tiket disini http://www.nuffnangx.com/help/view_ticket

Okey sekarang aku dah ada 2 blog yang aku dah claim. Kalau ada blog lain lagi yang nak add boleh klik je kat Claim another blog.. Seronoknya guna Nuffnangx ni.. mudah je sebenarnya kan?… 🙂 kalau korang rasa best tutorial ringkas aku ni.. apa kata korang add/follow blog aku sekali ye.. TQ.. http://synad2.nuffnang.com.my/nn_gtrack.php?click&gid=11632

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com

6 Comments

  1. mash samar2 je kt nuffnang ni..bru masuk sni..rakan2 yg dh lama tlng tnjuk ajar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Terbaru dari

Placeholder

Dah Berapa Bulan?

Dengar tajuk macam orang dok bertanya dah berapa bulan mengandung pulak kan.
Placeholder

Blog dah bersawang

Assalamualaikum… lama gilers kan aku tak menghapdet blog ni. Kekangan bz bekerja
Kembali Ke Atas